LANGOSZE

Jeśli mówimy o Węgrzech i kuchni węgierskiej, nie można pominąć jednego z symboli tego kraju – Langoszy. Co to jest langosz? W Polsce nazwalibyśmy go plackiem drożdżowym smażonym na głębokim oleju. W La’Bor przygotowujemy go według sekretnej, rodzinnej receptury naszych węgierskich właścicieli. Langosz w swojej podstawowej formie jest plackiem z mąki, drożdży, ziemniaków, mleka, soli, cukru i oleju. To oczywiście podstawowy przepis, ale wierzcie nam – dzięki naszym szefom kuchni i tajemnym składnikom naszego Langosza nie powstydził by się żaden Węgier. Zresztą – sami nam to mówią!

KAŻDY LANGOSZ TYLKO: 15,- ZŁ

Gomba Gomba

Gomba znaczy po węgiersku pieczarka. Ten chrupiący langosz to idealna propozycja dla wszystkich wegetarian. Intensywny smak gorgonzoli, liście świeżego szpinaku, soczysty pomidor i czerwona cebula – to wszystko buduje doskonałą bazę do głównego składnika naszego langosza – pieczarek!

Składniki:

Gorgonzola, liście szpinaku, pomidor, czerwona cebula, pieczarki, ser.

Eros

Eros (czyt. „erosz”) znaczy po węgiersku „pikatny”. Przypadek? Nie sądzę. Spróbuj prawdziwie ostrej kulinarnej przygody z tym najpikantniejszym z Langoszy. Kuchnia węgierska kojarzy się Wam z ostrymi przyprawami i papryką? No to właśnie macie przed sobą jej kwintesencję. Tradycyjna potrawa prosto z Węgier z ognistą duszą. Jeśli lubisz szczyptę pikanterii w życiu – musisz tego spróbować!

Składniki:

Ser, masło czosnkowe, ostre węgierskie salami, pikantna węgierski mus z chili,  kwaśna śmietana, liście szpinaku.

Szalonna

Szalonna (czyt. Salona) znaczy po węgiersku „boczek”. Nie wiemy co tak szalonego Węgrzy widzą w boczku, ale idąc tropem skojarzeń nie mogliśmy nie skorzystać z okazji, by stworzyć szalone połączenie bekonu, gorgonzoli, kwaśnej śmietany i czosnku. Ten pyszny przepis jest świetnym sposobem na mały i większy głód.

P.S. Nie zalecamy go jednak na pierwszą randkę.

Składniki:

Bekon, masło czosnkowe, gorgonzola, szpinak, ser żółty, kwaśna śmietana.

Pörkölt

Pörkölt (czyt. „pyrkylt”) znaczy po węgiersku „gulasz”. Ta wersja naszego Langosza spokojnie może być uznana za pełnoprawne, sycące danie główne. Tradycyjny węgierski gulasz wieprzowy na Langoszu, podawany z kwaśną śmietaną jest doskonałą propozycją dla tych co zgłodnieli przy butelce wina lub szklance piwa.   

Składniki:

Węgierski gulasz wieprzowy, masło czosnkowe, kwaśna śmietana.

Sima

Sima (czyt. „szima”) znaczy po Węgiersku „czysty”. Ta propozycja to Langosz w swojej najbardziej oryginalnej, węgierskiej postaci. Jeśli chcesz spróbować smaku jednego z najbardziej rozpoznawalnych elementów tradycyjnej kuchni węgierskiej – musisz wybrać tą propozycję!

P.S. – ten Langosz to naprawdę doskonały dodatek do piwa.

Składniki:

masło czosnkowe,  podane w miseczkach: starty ser żółty i kwaśna śmietana – do dodania wedle uznania!

LANGOSZ "SIMA": 11,- ZŁ